Vlaggen op stadhuis

Op het dak van het stadhuis wapperen dagelijks drie vlaggen. Welke zijn dat, waarom wapperen ze daar en wat zijn de regels rond het hijsen van de vlaggen?

Afbeeldingsresultaat voor vlaggen op stadhuis rotterdamOp de middelste toren wappert de belangrijkste vlag: de Nederlandse driekleur. Volgens protocol is het zo, dat als je met je rug naar de vlaggenmasten staat, de vlaggenmast rechts de tweede belangrijkste is. Daar hangt de vlag van Rotterdam. En dan is er nog de Europese vlag, boven de kamer van de burgemeester. De standaard afmeting van de vlaggen op het stadhuis is 5 bij 3 meter.

De burgemeester bepaalt wanneer er een andere vlag wordt gehesen. Bijvoorbeeld bij een staatsbezoek of na een aanslag. In dat laatste geval gaat in Rotterdam de vlag van het betreffende land halfstok om medeleven te betuigen. Soms wordt ook een andere vlag gehesen.
Rotterdam kiest altijd zelf welke vlaggen er hangen maar ook de minister-president kan een bijzondere vlaginstructie uitdoen. Bijvoorbeeld bij een aanslag in Nederland of als een lid van het Koninklijk Huis overlijdt. Dan gaat de Nederlandse vlag op het stadhuis halfstok. En op bijvoorbeeld Koningsdag gaat de vlag vergezeld van een oranje wimpel.